diumenge, 12 d’octubre del 2008

Al voltant de la crisi..


Últimament sentim molt aquesta paraula en els diversos mitjans de comunicació. Ens diuen que part de la crisi be provocada per les hipoteques escombraries als EUA que són les culpables de tot el que està passant i que això ha provocat una manca de credibilitat en el sistema financer que pot comportar el seu ensorrament. Sentim també les constants baixades a la borsa, la caiguda dels beneficis d’algunes empreses Davant d’aquesta realitat fins i tot alguns del majors defensors del lliure mercat es mostren ara disposats a intervenir per salvaguardar al sistema en el seu conjunt. Qui ho havia de dir!

El que és segur de tot plegat, és que pinten bastos per les classes populars. Constants noticies d’acomiadaments, a la SEAT, a la Frigo, pujada de les hipoteques, pujada del preu dels aliments, més enduriment en el tractament de la immigració etc. Tot i que aquestes noticies resulten molt preocupants pel conjunt de la població, semblen ser secundàries per aquests mateixos mitjans abans esmentats que centren tota la seva atenció en la crisi financera. Sense negar els efectes d’aquesta, no resulta de ser curiós que la majoria de governs europeus es mostrin disposats a posar tots els diners que faci falta per salvar aquells que han creat la situació que patim ara. Quan parlem en termes de politiques socials i drets laborals els “nostres” governants ens diuen que ens hem d’estrènyer el cinturó, però per salvar els mercats financers estan disposats a posar sobre la taula tots els diners que facin falta.

En el context de Catalunya i de la resta de l’estat espanyol s’hi ha de sumar l´actual crisi que pateix el sistema immobiliari. Ara resulta, que tots els agents “socials” (politics, sindicats del sistema, empresaris..) ens diuen que s’ha construït més del necessari i que el calia era haver invertit més en innovació per millorar la competitivitat de la nostra economia. Ho diuen els mateixos que s’han estat enriquint amb la mateixa!

Davant de tota aquesta realitat, moltes persones ens preguntem i que podem fer davant de tota aquesta realitat? La resposta crec que té difícil solució..Jo personalment el que tinc molt clar és que els gestors del nostre sistema ens volem fer pagar la crisi als de sempre. I que per tant el que hem de fer primerament és lluitar contra aquesta realitat perversa de que paguem els que no som culpables.

Evidentment s’ha d’anar més enllà, primerament qüestionar-nos que l’economia ha d’estar al servei de les persones i no pas a l’inrevés. I això a la pràctica vol dir treure la vivenda del mercat especulatiu, que fossin els treballadors que gestionéssim les empreses tenim en compte les necessitats de la societat, etc.Crec que davant dels temps que ens venen haurem de tornar a recuperar valors com la solidaritat, el suport mutu. Perquè pinta malalment tot plegat...